A falu bemutatása

 

Bőszénfa a Zselicség szívében, Kaposvártól 17 km-re délre, három domb ölelésében helyezkedik el a 67-es út mentén, Kaposvár és Szigetvár között. Szelíd hajlatú dombok, dús erdőrengeteg öleli. A dombtetőkről letekintve páratlanul szép, festői tájban gyönyörködhetünk. Ez a nagy kiterjedésű erdőség mérsékli az éghajlatot, rendkívül száraz nyarak ritkán fordulnak elő, azonban a telek sem enyhék.

Északon  a Hegy-réti-dűlő és a Vörös-almai domboldal húzódik, keletről a Völgyi-dűlő, majd a Völgyi-rét követi. Délen a Farkas-laki-erdő és a nagy kiterjedésű Cigány-domb látható, nyugatról pedig Kisbőszén területe, valamint a Törjéki-rét övezi. A falu belterülete 94 ha, külterülete 4176 ha.

Vadállományban igen gazdag környék, sok a vaddisznó, a szarvas, az őz, a mezei nyúl. Védett állatfajok is találhatók, mint a borz, a menyét, s a vidékhez tartozik a gólya, a gém, a vadlúd és más viziszárnyas is.
Népszerű vadászterület a közeli Vörös-alma, amit szívesen látogatnak a trófeára vágyó vadászok.

Néhány évtizeddel ezelőtt még vasúton is megközelíthető volt, ma már csak közút köti össze a megyeszékhellyel és a környező településekkel.  Az autóbuszjáratok gyakoriak, melyek az emberek munkába járásához igazodnak.

A falu lakóinak száma 512 fő (2017.01.01. adat). A településre a folyamatos megújulás jellemző, hiszen községünket szebbet, jobbat akaró emberek lakják.
A nehéz anyagi viszonyok ellenére, az itt élő emberek mindent megtesznek azért, hogy életben tartsák a hagyományokat, ápolják, gondozzák környezetüket. Ezt a tevékenységet, szándékot az alábbi képek is bizonytják.

A látkép

A tó és a sziget

További képek a Galériában találhatók.