A falu

Kaposvártól, a megyeszékhelytől 15 km-re délre, Szigetvár felé haladva érhető el ez a hosszú, keskeny völgyben húzódó falucska, Bőszénfa. Szelíd hajlatú dombok, dús erdőrengeteg öleli, s a dombtetőkről letekintve páratlanul szép, festői tájban gyönyörködhetünk. Ez a nagy kiterjedésű erdőség mérsékli az éghajlatot, rendkívül száraz nyarak ritkán fordulnak elő, azonban a telek sem enyhék.

Északon  a Hegyréti dűlő és a vörösalmai domboldal húzódik, keletről a Völgyi dűlő, majd a Völgyi rét követi. Délen a Farkaslaki erdő és a nagy kiterjedésű Cigánydomb látható, nyugatról pedig Kisbőszénfa területe, valamint a Törjéki rét övezi.

Vadállományban igen gazdag a terület, sok a vaddisznó, a szarvas, az őz, a mezei nyúl. Nem ritkák a védett állatfajok, mint a borz, a menyét, s a vidékhez tartozik a gólya, a gém, a vadlúd és más viziszárnyas is.

Igen népszerű vadászterület a közeli Vörösalma, amit szívesen látogatnak a trófeára vágyó vadászok.

Néhány évtizeddel ezelőtt még vasúton is megközelíthető volt, ma már csak közút köti össze a megyeszékhellyel és a környező településekkel.  Az autóbuszjáratok gyakoriak, melyek az emberek munkába járásához igazodnak.