A Diákszálló története

 

A mai diákszálló épülete már sok viszontagságon ment keresztül, de még mindig töretlen szeretettel szolgálja a látogatók jólétét.

Történetünk sok sok évre nyúlik vissza, amikor még a hat elemi elvégzése elegendő volt, hogy valaki kiművelt legyen. Ebben az időben a bőszénfai diákokat kántor tanítók oktatták a betűvetés és a számolás tudományára. Ezek a tanítók a település lámpásai voltak, maradandót alkottak hiszen sok olyan bőszénfai gyermeket indítottak el az élet rögös útján, akikből becsületes szakemberek, kiváló zenészek, jó pedagógusok, híres lovász és agrár szakemberek lettek.
Az idő múlásával a bőszénfai iskola hanyatlásnak indult a csökkenő lélekszám miatt. A települést sem kerülte el a politika azon vadhajtása, amely az itt élőket a város felé integrálta. Ez azt eredményezte, hogy először a felső tagozatot zárták be 1978-ban, majd néhány év múlva az alsó tagozatot is. Az épület elhagyatott volt, de a falu gondozta.

Egy napon aztán a Magyar Posta kibérelte az épületet, hiszen szükségessé vált, hogy megfelelően biztonságos és jól megközelíthető helyen álljon a falu rendelkezésére a posta épülete. Erre nem is lehetett volna jobb helyet találni, mint a falu szívét.
A mobil posta bevezetésével az iskola épülete újra kihasználatlanná vált.

Egy Uniós pályázattal az iskola épülete visszanyerhette régi dicsfényét, és kialakításra került egy új, modern diákszálló, így még hosszú ideig lehet büszkesége a mi kis falunknak